כהורים אנחנו תמיד שואפים להעניק לילדים שלנו את הטוב ביותר. אנחנו מעוניינים לעזור להם להפוך להיות אנשים טובים יותר שמסוגלים להתמודד עם מורכבות החיים על כל גווניה. הקשיים הפיזיים, קשיים ארגוניים וכמובן מהמורות רגשיות שהם עתידים להיחשף אליהם מחייבים אותנו להכין את ילדינו לקראת החיים הכנה טובה ומקיפה.
אחת השיטות היעילות והמהנות בהקשר של טיפול נפשי היא פסיכודרמה . מדובר על שיטה טיפולית שמשלבת טכניקות מעולם התיאטרון היווני בתהליך המחקר הנפשי שמבצע האדם. השיטה פותחה במסגרת טיפול קבוצתי שעשה ד"ר מורנו בקבוצות ילדים בגינות ציבוריות. מתוך מטרה לעודד ולחזק את הספונטניות והיצירתיות מתבצעים משחקי תפקידים וחילופי תפקידים, כאשר הדמויות הן מציאותיות או דמיוניות.
ההנחה שעומדת בבסיס הפסיכודרמה בכלל והפסיכודרמה למבוגרים בפרט היא שיכולת המשחק היא חשובה להתמודדות עם קונפליקטים וקשיים רגשיים שחווה האדם לאורך כל חייו, ובעיקר בשנות הילדות. משחק תמים לכאורה של ילדים הוא לא פחות מאשר דרך מצוינת להתמודד עם קשיים ובעיות רגשיות, ומשום כך כה חשוב להשיבה למבוגרים. המשחק מאפשר לשאול שאלות, לנתח מצבים ולהתבונן על הסיטואציה מנקודות שונות וכך לסגל נקודת מבט בריאה יותר.
פסיכודרמה לגיל השלישי, לילדים, או למתבגרים ולמבוגרים, מתבצעת במסגרת קלינית או כטיפול קבוצתי או כטיפול פרטני, שבמסגרתו הכיסאות משמשים כשחקני משנה בדרמה של המטופל. כוחו של התיאטרון היווני שמשוחזר במסגרת הטיפול הפסיכודרמי שמאפשר למטופלים לשוב ולהתמודד עם הרגשות שעולים בהם, ממש כפי שצופי הדרמה היוונית התמודדו עם רגשות ועיבדו אותם בעת הצפייה בדרמה היוונית שהתרחשה על הבמה.
רגשות כמו אהבה, שנאה, כעס, תקווה, יאוש, בלבול, שמחה ועצב, התמודדות עם מצבים מורכבים כמו מוות, אלימות ועוד תחושות שונות מעובדים בקלות רבה יותר על ידי הזדהות עם דמויות. הן בטיפול קבוצתי והן בטיפול פרטני פסיכודרמה מאפשרת לאנשים לחוות ולהתמודד עם קונפליקטים לא מודעים שעולים בהם. היא מאפשרת לחשוף מחשבות לא רצויות ותחושות קשות בדרך של משחק. המטופלים יכולים לבחור את תפקידיהם בדרמה ולהיות שחקנים ראשיים, במאים, או שחקני משנה בדרמה של אחרים.
שינוי התפקידים ונקודת המבט שיכולה להיות אחרת בכל פעם מייצרת גמישות שהיא כל כך חשובה לשמירה על בריאות המח.
עובדה מעניינת שמדגישה את יעילות הטיפול, ניתן למצוא מראשית החיים, במשחקי הילדים: הרבה ילדים משחקים באופן טבעי בהמצאת דמויות שונות, חברים דימיוניים עם אופי שונה, יוצאים להרפתקאות…
גם בעידן הדיגיטלי, במשחקי מחשב, אותם משחקים ממשיכים בצורה שונה, כמבוגרים אמנם הדחקנו את הדמיון וכשרון המשחק, ובכך ויתרנו כי לימדו אותנו שצריך להיות אנשים רציניים ולא להתעסק ב"שטויות" כי צריך להתבגר.
ובכן, הגיע הזמן להשתחרר מהתניות שליליות אלו, במיוחד כשאין לחץ של פרנסה. אנשים מבוגרים מסתכלים על חייהם בדיעבד, ומנסים במודע או שלא במודע, להעניק משמעות למסע, וניתן לראות במחקרים של דמיון מודרך ומחקרים שנעשו על האושר של אנשים, שבאותן נסיבות חיים בנאדם אחד יכול להיות מאושר מאוד, כי הגמישות המחשבתית וכשרון הדמיון שלו מפותחים, ואחר יכול לקבל את נסיבות החיים בצורה קשה ועצובה, ובכן, כל החיים וכל הזהות שלנו זה סיפור שאנחנו מספרים לעצמנו על יחסינו עם העולם, אז ניתן הלכה למעשה לשכתב את הסיפור למרתק וחיובי, לא צריך כשפים או מיליונים רבים, כח המח שלנו גדול מאוד ופסיכודרמה זו שיטה קלילה לפתח זאת.