העור הוא האיבר הגדול ביותר בגופנו. בהיותו מכסה ומבודד את האיברים הפנימיים מכף רגל ועד ראש, ממגע ישיר עם הסביבה החיצונית – הוא סופג אליו את כל הסכנות המאיימות עלינו מבחוץ: קרינת שמש, זיהום אויר, קרינה רדיו אקטיבית ועוד. למרות יכולותיו המופלאות להגן עלינו, ככל שאנחנו מתבגרים, נפגם העור ועל פניו מופיעים פצעים, שומות או כתמים שהולכים ומתפשטים. לא כל כתם מפושט מהווה בעיה, אולם אנשים מבוגרים, בפרט בעלי עור בהיר או רגיש, צריכים לגלות ערנות באשר לפצעים או פגמים המופיעים על גופם ולמהר לבדוק במה מדובר - כי ערנות יכולה להציל חיים. במאמר שלפניכם ננסה לשפוך אור על הסימנים המוקדמים והמחשידים לסרטן עור.
סרטן העור היא המחלה הממארת הכי שכיחה בישראל- יותר מ-10,900 בני אדם מאובחנים מדי שנה בסרטן העור לסוגיו השונים. נתונים אלו אינם מפתיעים לאור העובדה שאנחנו חיים בארץ שטופת שמש, וחשיפה לא מבוקרת לשמש נחשבת לאחת הסיבות העיקריות לסרטן העור. אחת מקבוצות הסיכון היא אוכלוסייה שמעל גיל 50. כך שבגיל מבוגר חשוב אף יותר להגן על עצמינו מפני חשיפה ממושכת לשמש.
אמנם מושקעים מאמצים להעלאת המודעות הציבורית לנקיטת אמצעי זהירות בחשיפה לשמש, אך מנגד ההידלדלות בשכבת האוזן גורמת לעליה מתמדת במספר המקרים של סרטן העור. גם זיהום האוויר נחשב לגורם מישני למחלה זו.
למעשה לא מדובר במחלה אחת אלא באוסף תופעות אשר המשותף ביניהן הוא התרבות בלתי מבוקרת של תאי עור. קיימים שלושה סוגים עיקריים של סרטן עור: קרצינומה של תאי קשקש, קרצינומה של תאי בסיס ומלנומה שהיא הסוג המסוכן ביותר מבני השלושה.
האגודה למלחמה בסרטן ממליצה להימנע מחשיפה ממושכת לשמש בשעות בהן קרינת השמש היא חזקה (8:00- 16:00), וכמו כן לנקוט באמצעי הגנה שונים בעת החשיפה לשמש- שימוש בכובע רחב שוליים, בגדים עם שרוולים ארוכים, או שימוש בקרם הגנה.
בנוסף, כחברה יש ביכולתנו לתרום למניעת המחלה באמצעות הפחתת השימוש בגזים תעשייתיים אשר פוגעים בשכבת האוזן, שתפקידה להגן עלינו מקרינה לשמש. למשל גז CFC שנמצא בין היתר במזגנים או מתיל ברומיד שמשמש כחומר הדברה בחקלאות.
לגילוי מוקדם של סרטן העור, חשוב לגלות ערנות ולשים לב לסימנים שמעוררים חשד: הופעתן של נקודות חן חדשות בעור, שינוי בצבע או בצורה של נקודות חן או שומות קיימות, שומה שמתחילה לדמם, פצעים בעור שאינם מתרפאים לאורך זמן ועוד. במקרים אלו חשוב לפנות לבדיקה אצל רופא עור, אשר יחליט האם יש צורך בבדיקת ביופסיה לצורך אבחון. אם בחרתם להזניח ולהתעלם מסימנים מחשידים- הן בשל שאננות והן בשל פחד מגילוי המחלה- חשוב שתדעו: זיהוי הסימנים המוקדמים של המחלה יכול להציל חיים.
טיפול בסרטן העור יכלול לרוב טיפול כירורגי או טיפול באמצעות קרינה או כימותרפיה, או שילוב של שיטות טיפול אלו. התכנית הטיפולית תקבע באופן אישי לכל מטופל, בהתאם למכלול גורמים- סוג הסרטן, השלב בה נמצאת המחלה, האם מדובר בגידול חוזר או ראשוני, גיל המטופל ומצב בריאותו הכללי. הטיפול יתבצע רק לאחר שהמטופל נתן את הסכמתו, ובמידה שתרגישו צורך ניתן לפנות לקבלת חוות דעת נוספת.
מטרת הטיפול באמצעות קרינה או בכימותרפיה היא הרס של התאים הסרטניים, תוך גרימת נזק מינימלי לתאים הבריאים. הטיפול הכירורגי מתמקד בהסרה של הגידול, בשיטות שונות כגון כריתה או הקפאה.
אחת השיטות היעילות לטיפול כירורגי בסרטן העור - במיוחד לגידולים הנמצאים באזורים גלויים לעיין (מחשוף, זרועות הידיים והרגליים - היא ניתוח מוהס- ההליך מתבצע במספר שלבים באשפוז יום: הרקמה הנגועה מוסרת, נשלחת לבדיקת מעבדה אשר תקבע האם הוסרה במלואה, ובמידת הצורך המטופל עובר הסרה נוספת. השיטה מקפידה על תוצאות טובות מבחינה קוסמטית ותפקודית והיא מיושמת בעיקר באזורים בהם ישנה חשיבות אסתטית, למשל באזור הפנים.
סיכויי ההחלמה מושפעים במידה רבה משלב גילוי המחלה. רוב מקרי הסרטן עור אינם גורמים למוות, אך סרטן מסוג מלנומה יכול להיות קטלני במקרה והוא מתגלה בשלב מאוחר. גילוי מוקדם לעומת זאת, מבטיח ריפוי במרבית המקרים.
סיכויי ההחלמה יכולים להיות מושפעים ממגוון גורמים, כגון גיל, מצב נפשי ומצב בריאותי כללי של המטופל. בנוסף לטיפול הרפואי, מומלץ גם לקבל תמיכה נפשית אשר תסייע בהתמודדות עם המחלה- מאנשים קרובים או אנשי מקצוע שונים (פסיכולוג, מלווה רוחני ועוד) או קבוצות תמיכה. לא פעם, ההתמודדות עם מחלת הסרטן יכולה גם להוות הזדמנות להתפתחות אישית וחשבון נפש אשר יוביל לשינויים שונים באורח החיים שלנו. בגיל מבוגר, טבעי שנחוש פחד ממוות, ותחושות אלו מועצמות במקרה שחולים במחלה כמו סרטן. עם זאת, מי שמרגיש שחי את החיים במלואם יכול גם להתייחס ביותר קבלה למוות שקרב אל כולנו.