מעבר הורה לבית אבות – מדריך למשפחה המטפלת
ההחלטה להעביר את הטיפול בהורה המזדקן, לבית אבות, כרוכה בקושי למשפחה ולקשיש.
לעיתים ההחלטה אינה מאפשרת הערכות רגשית וכלכלית, בשל החמרה במצב התפקודי, או אשפוז בבה"ח, שלא מאפשר חזרה לבית.
חוסר במידע זמין יוצר משבר ותסכול ולעתים קרובות קונפליקט בין בני המשפחה, כשלכל אחד דעות משלו.
גם החלק הכלכלי שבמימון בית האבות, יוצר מחסום בקבלת החלטות, ובעקבות חוסר קבלת ההחלטה, חל מפנה לרעה בטיפול בקשיש ובאיכות חייו.
טיפים להתמודדות עם המעבר לבית אבות:
-
שתפו את ההורה, במידה והוא צלול, בהחלטה על המעבר לבית אבות, הראו לו תמונות, אם אפשר קחו אותו לביקור במקום, בקשו להיכנס לתקופת ניסיון.
-
יש לברר עם האחות / העובדת הסוציאלית, מהי ההגדרה הרפואית של הקשיש, ולבקש ניירת רפואית מתאימה לבית אבות, המעידה על מצבו התפקודי.
-
אספו מידע באופן כללי, על בתי אבות באזור הגאוגרפי בו אתם גרים, שמתאים להגדרה הרפואית אותה קיבלתם מהאחות / העובד הסוציאלי.
-
ישנו מידע רב ברשת האינטרנט, באינדקסים של בתי אבות, שמחולקים על פי הגדרה ואזור גאוגרפי.
-
בקרו במספר בתי אבות והתרשמו מהניראות, מהיחס, מהניקיון, הכינו רשימת שאלות שכדאי לקבל תשובות עליהם: אופן הטיפול? פיזיותרפיה? מתן עירויים? תעסוקה? מהיכן מגיע המזון? גודל החצר? שמירה? קשר של אנשי המקצוע עם המשפחה? סוג הדיירים? מה מספר הדיירים בחדר? שוחחו עם אנשי המקצוע, אחות ראשית/ רופא מחלקה/ עובדת סוציאלית, שאלו מיהו הגורם המפקח על בית האבות? והכי חשוב שוחחו עם בני המשפחה אשר יקירם שוהה שם, בעיקר כשאתם מגיעים בשעות הערב.
-
יש לבדוק זכאות להשתתפות המדינה / משרד הבריאות, באשפוז. באם ההורה הינו במצב סיעודי או תשוש נפש, משרד הבריאות יעריך את מצבו התפקודי של המטופל ואת המצב הכלכלי של המשפחה, ובהתאם לכך יקבע את גובה ההשתתפות, במימון הסידור בבית האבות.
-
משרד הבריאות בודק את יכולת ההשתכרות של הקשיש ובת זוגתו, חסכונות, דירה אם לא מתגוררים בה, את יכולת ההשתכרות של ילדי הקשיש, ועל פי זה, משרד הבריאות קובע זכאות והשתתפות עצמית.
-
משרד הבריאות מאפשר לקבל הנחה בהשתתפות עצמית לילדים, בתשלומי משכנתא, ולימודים גבוהים.
-
בדקו מה הם תנאי התשלום לבית האבות (האם יש דמי כניסה, או רק תשלום חודשי, פרטי או קוד).
חברות השמה יעזרו לכם למצוא, את בית האבות המתאים להורה המטופל, במהירות וביעילות. חברת ההשמה מכירה היטב את מבחר בתי האבות הקיימים באזור, יכולה להתאים את בית האבות על פי ההגדרה הרפואית, היכולת הכלכלית והאזור הגאוגרפי. כמו כן היא יכולה להשיג מימון ביניים, עד קבלת הקוד ממשרד הבריאות, לעזור בהגשת המסמכים, בצורה מקצועית וללא בירוקרטיה.