חרדות בקרב אוכלוסיית גיל הזהב
המונח חרדות מתאר קשת רחבה של תסמינים והתנהגויות הנולדים מחשש אשר ברובו אינו מוצדק או מבוסס, אולם מניע את המטופל עד לחוסר הבחנה מוחלט בין המציאות לתחושת החרדה.
כ-10% מאוכלוסיית הקשישים בישראל סובלים מחרדה כלשהי ומטופלים כנגדה בטיפול פסיכולוגי או תרופתי. במקרים רבים הטיפול התרופתי מקל על עוצמת התסמינים אולם אינו מעניק מענה שורשי לבעיה ומשום כך הטיפול האפקטיבי היחידי הוא זה המשלב בין השניים.
השינויים הפיזיולוגיים העוברים על אוכלוסיית הגיל השלישי בהכרח משפיעים עליהם ברמה הנפשית, כאשר היחלשות הגוף, האטת התגובות והתכהות החושים יוצרים תחושה של בוגדנות הגוף ומלכודת של נפש בריאה, מחשבות, חלומות ורצונות בתוך גוף העובר תהליך ומתקשה לנהל את אותו אורח חיים בו היה מורגל. בתוך השינויים הללו ההשפעה על הנפש היא כמעט בלתי נמנעת כאשר התפרצות של מחלות נפש שהיו רדומות לפני כן מקבלות במה, קיימת נטייה מוכחת להתפתחות דיכאון קליני וכאמור התפתחותן של חרדות שונות.
מהם גורמי הסיכון השכיחים לחרדה?
-
גנטיקה: למרות שלא נמצא הגן הגורם לחרדות בקרב בני אדם, נמצא קשר משפחתי נסיבתי והפרעות נפשיות בניהן חרדות לרוב נמצאות גם בהיסטוריה המשפחתית של המטופל.
-
נזקים נוירולוגיים: בקרב האוכלוסייה הצעירה יותר ניתן להבחין בקשר בין התפרצות של חרדות לנזקים נוירולוגים הנגרמים מעישון סמים, שימוש מופרז באלכוהול והתמכרויות נוספות, ואילו בקרב קשישים אותן חרדות מתפרצות בעקבות נזקים נוירולוגים המתפתחים כתוצאה ממחלות יתר לחץ דם, טרשת נפוצה, אלצהיימר ומחלות נוירולוגיות נוספות.
-
שילוב עם הפרעות נפשיות אחרות: חרדות, בעיקר בגיל הזהב, יכולות להגיע כהפרעה בפני עצמה או כתסמינים של הפרעות נפשיות אחרות דוגמת דיכאון, מאניה-דפרסיה ואחרות.
מהם גורמי החרדה הנפוצים אצל קשישים?
מאחר וחרדות כאמור אינן רציונאליות הן נובעות מגורמים רבים. יחד עם זאת, במחקרים שונים ניתן היה לזהות גורמים בולטים מעל לאחרים המאפיינים את חרדות הקשישים:
-
חרדה כלכלית - במקרים רבים, אובדן ההכנסה הקבועה והשליטה בה מוביל גם קשישים ללא מצוקה כלכלית לפתח חרדה כלכלית. חרדה זו יכולה להתאפיין בחסכנות יתר, סירוב להוצאת כספים, צמצום מהותי בהוצאות הבית עד לפגיעה באיכות החיים (סירוב לחמם את הבית בחורף מחשש לעלויות החשמל לדוגמה). במקרים של חרדה כלכלית חשוב לאבחן היטב כי אכן מדובר בחרדה ולא בקושי אובייקטיבי.
-
חרדה משהייה לבד - הבדידות המלווה קשישים רבים החיים בגפם מולידה לעתים חרדה מלהיות לבד. חרדה זו עשויה להתבטא בתובענות כלפי בני המשפחה ומכרים, אולם מאחר ושעות הבדידות המאפיינות קשישים החיים לבדם הן רבות פשוט מולידה דיכאון או מחלות פסיכוסומטיות אחרות. חרדה זו היא גם ניתנת לטיפול פשוט יחסית בעזרת מוסדות ובתי קשישים המיועדים לכך.
-
חרדה מסיטואציות חברתיות - קשישים נוטים לפתח חוסר בטחון הנובע מקשיים אובייקטיבים שהם חווים ברמה הפיזית וברמה הקוגניטיבית. חוסר בטחון זה מתאפיין בחרדות חברתיות, סירוב לבוא במגע עם אנשים שאינם מבני המשפחה הקרובה, סירוב לצאת את הבית ובעצם בכך כופים על עצמם בדידות שאינה בריאה.
תסמינים פיזיים המאפיינים את כל סוגי החרדות הם כאבי ראש, קשיי נשימה, הזעת יתר, בעיות בעיכול, נדודי שינה, חוסר תיאבון, כאבים בגוף, מתח בשרירים, יובש בפה ועוד.
טיפול נכון בחרדות
הטיפול הנכון בחרדות קשישים מחייב לפני הכל אבחון מדויק הנעשה בשיתוף של פסיכולוג מתמחה ו/או גורם מקצועי מוסמך המתמחה בטיפול בחרדות בשילוב רופא מתחום הגריאטריה - מטרתו של שיתוף פעולה זה הוא לבחון את הדברים לאשורם ולהפריד בין בעיות אובייקטיביות לחרדות שאינן תלויות. האבחון הנכון יאפשר טיפול מיטיב ומקל כאשר טיפול בדיבור (פסיכולוגי) מהווה חלק חשוב ובלתי נפרד מהטיפול התרופתי שנועד כאמור להקל על התסמינים ולהביא לשיפור באורח החיים של הקשיש.