איך לזהות אירוע מוחי?

אירוע מוחי המוכר גם בשמו: שבץ מוחי, נגרם כתוצאה מאי ספיקת דם לרקמת המוח ולרוב מגיע באופן פתאומי ולא צפוי. כאמור מדובר במחלה בה האבחון והטיפול נחשבים למאוד קריטיים ולכן ככל שנקדים לזהות ולתת תרופה למכה, כך הסיכוי של האדם הסובל מאירוע מוחי להימנע מנזק לטווח ארוך ואף ממוות במקרים היותר קשים. לכן יש להיות מודעים לתסמינה של המחלה, על מנת שבמידה וניתקל בתסמינים אלו בבית נוכל להבהיל את האדם הלוקה בהם לבית החולים באופן מידי על מנת שיקבל טיפול מתאים.

 

ממה נגרם אירוע מוחי?

אירוע מוחי נגרם במקרים בהם אספקת הדם למוח נפגעת, דבר המוביל לפגיעה נוירולוגית. ישנם שני סוגים עיקריים של אירוע מוחי והם: אירוע מוח המורג'י ואירוע מוח איסכמי. אירוע מוח איסכמי נגרם כתוצאה מקריש דם החוסם את אחד העורקים המובילים אל המוח, בעוד שאירוע מוח המורג'י נחשב ליותר נדיר ונגרם כתוצאה מדימום פנימי. על מנת לטפל באירוע מוחי יש להסדיר את אספקת הדם למוח באופן מהיר ולכן יש חשיבות לפניה לבית חולים להמשך הטיפול.

 

בקרב מי אירוע מוחי נפוץ יותר?

שכיחותם של אירועים מוחיים שווה יחסית בין גברים לנשים, אולם ברוב המקרים לנשים יש נטייה להיפגע משבץ באופן קשה יותר, שכן שיעור התמותה ממקרי שבץ גבוה יותר אצל נשים מאשר אצל גברים. בפועל שבץ מוחי הוא הגורם השני לתמותה בעולם כולו והוא אחראי ל– 20% ממקרי התמותה בקרב בני הגיל השלישי. גורמי הסיכון לשבץ כוללים: לחץ דם גבוה, סוכרת, נטייה תורשתית, עודף שומנים, כולסטרול בדם, עישון, מפרצת, הפרעות בקצב הלב ועוד.

 

התסמינים של אירוע מוחי, אליהם יש לשים לב

ישנם כמה תסמינים אשר מזוהים עם אירוע מוחי ובמידה ואתם מזהים אחד מהם אצל אדם הקרוב לכם חשוב להבהיל אותו במהרה לחדר מיון:

  • קשיים בדיבור או בלבול – במידה והאדם היקר לכם מתחיל לדבר בצורה לא ברורה או מבולבלת, דבר אשר אינו אופייני לו בחיי השגרה, עליכם לחשוד כי עובר אירוע מוחי ברגעים אלו ממש ולכן להפנות אותו לבית החולים במהרה.
  • קשיים בהליכה ואיבוד שיווי משקל – ישנם מקרים בהם הפגיעה המוחית עשויה להוביל לפגיעה בקואורדינציה ובשיווי המשקל. לכן אחד התסמינים אשר עלולים לעורר חשד הם קשיים פתאומיים בהליכה או איבוד שיווי המשקל.
  • חולשה או שיתוק בפנים או בגפיים (המיפלגיה) – על פי רוב מקום הפגיעה במוח הוא זה שיקבע את אופיים ומיקומם של התסמינים השונים, במקרה של שיתוק יהיה זה שיתוק בפנים או בגפיים בחלקו האחד של הגוף, כלומר או בצד הימני או בשמאלי. רבים המקרים בהם האדם החווה אירוע מוחי ירגיש הפרעה בתפקוד ולעיתים יהיה זה האדם הצופה מן הצד אשר יבחין ברפיונם של השרירים בצד הפנים.

מה עושים כאשר עולה החשד לאירוע מוחי?

במידה ואתם חושדים כי יקיריכם חווים תסמינים של אירוע מוחי יש להזמין אמבולנס או לפנות אותם עצמאית לחדר המיון. אם עולה בליבכם צל של ספק, תוכלו לבחון את הנושא על ידי ביצוע שלוש בדיקות פשוטות:

  • חיוך – בקשו מהאדם הישוב מולכם לחייך ובדקו האם החיוך שלו ישר. חיוך שאינו ישר עלול להעיד על פגיעה מוחית.
  • הרמת ידיים – בקשו מהאדם להרים ידיים כאשר עיניו עצומות, ידיים בגובה לא זהה צריכות להעלות חשד בליבכם.
  • משפט – בקשו מאותו אדם לחזור על משפט פשוט, במידה ולא יצליח הדבר עלול להצביע על אירוע מוחי.

חשוב לזכור

ברגע שמזהים שבץ יש לטובתכם חלון הזדמנויות של 4.5 שעות לקבלת טיפול אשר יכול להציל חיים ולמנוע נכויות מסוגים שונים. ככל שהזמן חולף כך הסיכון לפגיעה ארוכת טווח או לחלופין, לפגיעה בלתי הפיכה הולך וגובר. לכן אין לחכות שהתסמינים יחלפו מעצמם אלא שיש להזמין אמבולנס שיוביל את הנפגע במהרה לחדר המיון ויפה שעה אחת קודם.


קיימת חשיבות רבה לתגובה מהירה היות וזיהוי מוקדם של שבץ מוחי עשוי להציל חיים ואף להגדיל במידה משמעותית את הצלחת הטיפול של הצוות הרפואי. לכן במידה ועולה החשד לקיומו של שבץ על ידי זיהוי אחד מהתסמינים יש לפנות באופן מידי לחדר המיון.

מחפשים בית אבות?

זקוקים לפתרון מיידי להוריכם?

פנו אלינו ונמצא פתרון יחדיו ! שיחת חינם 1-800-210-757

צור קשר

  • captcha

    הכניסו את הקוד המופיע בתמונה
  •